top of page

Hazrat Allama Maulana Shahid Raza (OBE)

Lid, Religieuze Raad

Geboren op 13 december 1950 in Fatehpur, een klein dorp in de oostelijke Indiase provincie Bihar, basisonderwijs Maulana Muhammad Shahid Raza begon bij de lokale madrasa alvorens op Moradabad UP (100 mijl van Delhi) en vervolgens zijn afstuderen aan de Universiteit van Agra in Science in 1969. Hij zou dan gaan om zijn post-graduate studies aan de Universiteit van Meerut te streven in 1974. Hij keerde terug naar Moradabad voor het hoger islamitisch onderwijs leidt tot een zekere mate van Alim (MA Islamic Studies) van Jaimia Naimia (een islamitische universiteit gevestigde in 1909) in 1976, waar zijn vader Maulana Mufti Habibullah (1917-1975) was Sheikh-ul-Hadith en Principal.
 

Please reload

Op uitnodiging van de directie Raad van de Islamitische Centrum Leicester, kwam hij in het Verenigd Koninkrijk in februari 1978 en sloot het centrum om te dienen als de Head Imam. Tijdens zijn diensten in Leicester vestigde hij een traditie van interreligieuze dialoog door verwelkomen vele groepen en individuen uit verschillende geloofsgemeenschappen in het Islamitisch Centrum. Hij heeft ook gestart vrijwillige bezoek aan HM Gevangenis Leicester en HM Gevangenis Gartree. Op een gegeven moment was hij als gouverneur van Charnwood Primary School. Hij heeft ook actief deelgenomen aan de oprichting van de Federatie van Moskeeën in Leicester, één van de eerste organisaties in het Verenigd Koninkrijk om intra-geloof dialoog binnen de moslimgemeenschap te vergemakkelijken. Van 1978-1984 was hij als Hoofd Docent aan de Islamitische Centrum avond school en gebruik gemaakt van deze gelegenheid om morele en islamitisch onderwijs te geven aan de jongere generatie van de plaatselijke moslimgemeenschap. 30 jaar later, is hij nog steeds die in de hoedanigheid van hoofd Imam en leidt het vrijdag gebed in Leicester Centrale Moskee. Deze langdurige betrokkenheid is een bewijs van zijn affiniteit met het Islamitisch Centrum en de mensen van Leicester.

 

Met de medewerking van een aantal toegewijde jonge moslims richtte hij de islamitische Voedsel Board Verenigd Koninkrijk in 1992 in Leicester, dat nu is uitgegroeid tot een nationale organisatie die richtlijnen en deskundig advies met betrekking tot de islamitische spijswetten.
Hij verhuisde in 1984 naar Londen op uitnodiging van wijlen Dr. MA Zaki Badawi (1922-2006) naar De Moslim College te sluiten, op het moment dat een baanbrekende instelling in West-Europa voor de opleiding van imams en leiders van de gemeenschap. Hier ontwierp hij en voerde de opleiding voor imams allereerste in-service en het hoofd van een drie jaar introductieprogramma voor officieren van de Metropolitan Police kracht om hen vertrouwd te maken met de islamitische cultuur en tradities.
 

Hij is momenteel uitvoerend secretaris en de griffier van de islamitische wet (sharia) van de Raad het Verenigd Koninkrijk. De Raad heeft duizenden moslims, met name vrouwen, sinds haar oprichting in 1985 heeft geholpen, bij het oplossen van hun familie en echtelijke geschillen.
In 2008 werd Maulana Raza ingewijd op de New Year's erelijst en bekroond met een OBE voor zijn jarenlange onvermoeibare inzet in de interreligieuze dialoog, voor de ondersteuning en leadershp hij heeft getoond voor moslims in Groot-Brittannië en zijn diensten aan de Britse samenleving.

Momenteel is hij bezig met een aantal diensten gericht op de bredere gemeenschap in Groot-Brittannië, Europa en Noord-Amerika met name gericht tegen moslims, door zijn associatie met de volgende organisaties:

 


• Trustee - De Nationale Spiritueel & Mental Health Forum, Londen
• Lid Uitvoerend Comité - De InterFaith Network UK
• Trustee - InterFaith Jeugd Trust, Londen
• Consultant / Adviseur - The Three Faith Forum, Londen
• President - De World Islamic Mission, Europese regio
• Mede-oprichter en voorzitter Stuurgroep - Moskeeën en Imams National Advisory Board (Minab) UK
• Oprichter Trustee - British Muslim Forum (BMF) UK
• Consultant - Shariah Solutions LLP, Londen (een organisatie die zich bezighoudt met de islamitische financiële producten)
• Stoel - moskeeën en imams National Advisory Board
• Trustee - World Islamic Mission, Toronto Canada
• Directeur - Al-Falah Academy, Houston Verenigde Staten

bottom of page